Χριστουγεννιάτικο αφράτο ψωμάκι θα το πω εγώ στα ελληνικά αυτό το panettone χωρίς ζάχαρη που πολύ το αγαπήσαμε και ελπίζω να το αγαπήσετε κι εσείς
Panettone χωρίς ζάχαρη
Prep time
30
minutesIngredients
100 γρ βούτυρο λιωμένο αλλά όχι ζεστό
60 γρ γάλα χλιαρό
80 γρ ελαιόλαδο
100 γρ μελι
4 αυγά
450 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
14 γρ μαγιά
80 γρ σταφίδα μαύρη
80 γρ κρανμπερις
50 γρ αποξηραμένα βερυκοκα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ενα μικρό λεμόνι
Αυγο από πάνω
Directions
Προσθέτω τη μαγιά και ξανα ανακατεύω
Ρίχνω το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και σιγά σιγά το αλεύρι μου και αφήνω το μίξερ να χτυπάει για 3 λεπτά
Τέλος προσθέτω τα αποξηραμένα φρούτα και χτυπάω για 10 λεπτά σίγουρα.
Μπορεί να θέλει παραπάνω χτύπημα μέχρι το ζυμαράκι μου να ενωθεί και να αναπτυχθεί η γλουτένη,λιγότερο σίγουρα δεν θέλει 😉
Θα καταλάβεις ότι είναι οκ το ζυμάρι σου όταν ξεκολλάει από τον κάδο και τα φρούτα έχουν ενσωματωθεί μέσα στο ζυμάρι σου
Αφήνω στο μπολ του μίξερ σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει το ζυμαρακι μου και να διπλασιαστεί
Εγώ το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 60
Αφού διπλασιαστεί το ζυμαράκι το αδειάζω στον πάγκο μου αφού έχω ρίξει λίγο αλεύρι όπως και στα χέρια μου για να μη μου κολλήσει
Το κόβω στη μέση γιατί φτιάχνω ένα μικρό σε φόρμα 20 εκ και 6-8 μικρά σε φόρμες για μαφιν για τα ζουζούνια
Το κάνω μπαλίτσα και το βάζω στη φορμα μου που της έχω βάλει αντικολλητικό χαρτί όπως θα δεις στα στορι μου για να παρει το σχήμα του panettone
Αφήνω ξανα να φουσκώσει το ζυμαράκι μου
Βάζω σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο το χτυπημένο αυγο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175c για 40-45 λεπτά
Βγάζω και αφήνω να κρυώσει ώστε να το βγάλω από τη φόρμα μου και να το κόψω