Μελομακάρονα

Φέτος τα μελομακάρονα μου είχαν κριτή τον μπαμπά μου που μπορεί να φάει κιλά μελομακάρονα αλλά τα κλασσικά με τη ζάχαρη,έτσι φέτος το να είναι κριτής για τη συνταγή μου ήταν μονόδρομος⁣⁣⁣.

Στο μπαμπά μου λοιπόν άρεσαν και οι τρείς εκδοχές αλλά η νικήτρια είναι αυτή που έγραψα στην αναλυτική συνταγή και βλέπετε και στο βίντεο βήμα βήμα⁣⁣⁣.

Σας έχω και γραμμάρια στα notes για σκέτο αλεύρι αμυγδάλου αλλά και με σιμιγδάλι.

Τα ζουζούνια τα δοκίμασαν όλα και αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να διαλέξουν ποιο είναι το καλύτερο!⁣

Μελομακάρονα

Recipe by Δέσποινα Καρατζογιάννη

Ingredients

  • 80 γρ χυμό πορτοκάλι ⁣⁣⁣⁣

  • 40 γρ μέλι ⁣⁣⁣⁣

  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι⁣⁣⁣⁣

  • 1/4κ.γ. μαγειρική σόδα ⁣⁣⁣

  • 1 κ.γ κανέλα Κευλανης ⁣⁣⁣⁣

  • 1/3 κ.γ. σκονη γαρίφαλο αν δεν θελουμε έντονη τη γεύση μπορούμε να βάλουμε στη μύτη του κουταλιού)⁣⁣⁣⁣

  • 80 γρ ελαιόλαδο ⁣⁣⁣⁣

  • *200 γρ αλεύρι αμυγδάλου ⁣⁣⁣⁣

  • *100 γρ αλεύρι ντινκελ ⁣⁣⁣⁣

  • Για το σιρόπι ⁣⁣⁣⁣
  • 125 γρ νερό ⁣⁣⁣⁣

  • 125 γρ μέλι⁣⁣⁣⁣

  • 1/2 κ.γ κανέλα Κευλανης ⁣⁣⁣⁣

  • Δυο φέτες πορτοκάλι⁣⁣⁣⁣

Directions

  • Ξεκινάω με το σιρόπι μου γιατί θα πρέπει να είναι κρύο ⁣⁣⁣⁣
    Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω όλα τα υλικά ανακατεύω μέχρι να λιώσει το μέλι μου ⁣⁣,αφαιρώ από την φωτιά και αφήνω να κρυώσει ⁣⁣⁣⁣
    Συνεχίζω με τα μελομακάρονα ,σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι ,στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το μέλι και ανακατεύω ⁣⁣⁣⁣
    Προσθέτω κανέλα και γαρύφαλλο ⁣⁣⁣⁣
    Ρίχνω το αλεύρι αμυγδάλου ανακατεύω ⁣⁣⁣⁣
    Τέλος προσθέτω το αλεύρι ντινκελ ⁣⁣⁣⁣
    Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα η ζύμη για τα μελομακάρονα γιατί θα βγάλει το λάδι της ⁣⁣⁣⁣
    Πλάθω στο σχήμα που θέλω τα μελομακάρονα μου ⁣⁣⁣⁣
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 c για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα (αντιστάσεις)⁣⁣⁣⁣
    Μόλις βγούν τα ρίχνουμε ένα ένα στο κρύο σιρόπι τα γυρνάμε τα δίνουμε άλλο λίγο και τα βάζουμε σε ένα πιάτο ⁣⁣⁣⁣
    Ρίχνουμε μέλι από πάνω και καρύδια ⁣⁣⁣⁣

Recipe Video

Notes

  • *Αν θελουμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα μας μόνο με αλεύρι αμυγδάλου θα βάλουμε 330 γρ ,όταν τα σιροπιάσουμε τα ρίχνουμε στο σιρόπι τα γυρνάμε και τα βγάζουμε δεν πρέπει να μείνουν παραπάνω ⁣⁣⁣⁣
  • *Αν θελουμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα μας με αλεύρι ντινκελ ολικής και σιμιγδάλι θα βάλουμε 100 γρ σιμιγδάλι πρώτα και στη συνέχεια 200 γρ ντινκελ σιροπιάζουμε κανονικά ⁣⁣⁣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *